Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Zorgverzekering Fysiotherapie 2017

Het einde van het jaar is weer in zicht. Dit is een goed moment om uw huidige zorgverzekering eens na te kijken.. Zit u nog bij de juiste maatschappij, heeft u de juiste aanvullende polis en krijgt u alles wel vergoed wat u mogelijk nodig heeft het komende jaar? De verzekeringsmaatschappijen maken massaal reclame, en dan wordt vaak vooral de dekking van fysiotherapie benadrukt. Echter, hierbij worden niet de addertjes onder het gras vermeld…

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 18 behandelingen fysiotherapie volledig vergoed. Zijn er meer sessies nodig dan komen die voor eigen rekening of uit de aanvullende verzekering, mits er geen sprake is van een chronische code (klik hier voor een lijst met alle chronische aandoeningen).

Bent u ouder dan 18 jaar, dan worden de fysiotherapiebehandelingen vergoedt uit de aanvullende verzekering. Als er sprake is van een chronische code dan komen de eerste 21 behandelingen voor eigen rekening (of uit uw aanvullende verzekering) en de daarop volgende behandelingen komen uit de basis verzekering. Maar voordat de basisverzekering uitbetaald bij een chronische aandoening zal eerst het eigen risico moeten worden voldaan; in 2017 is dit €385.

Het is een keuze of men zich aanvullend wil verzekeren of niet en voor welk pakket men kiest. Maar laat u van tevoren goed informeren over de verzekering die u afsluit, zodat u later in het jaar geen spijt krijgt.

De fysiotherapeut zal samen met u een behandeltraject uitzetten, afhankelijk van wat de klacht is en wat u wilt bereiken. Herstel en primaire revalidatie vallen onder fysiotherapie, maar wanneer er sprake is van behoud van het bereikte resultaat, of het nog verder willen optimaliseren, dan valt dit niet meer onder de hedendaagse fysiotherapie volgens de zorgverzekering.
Dit wordt gezien als een eigen verantwoordelijkheid en kan in Rugcentrum Baarn middels Fysio Fitness (medisch fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut) of Pilates bereikt worden. Hier sluit u een abonnement voor af.  Dit abonnement wordt niet door de verzekering vergoed.

Voorbeeld: U heeft lage rugklachten, het wordt onderzocht en er wordt ontdekt dat de rugspieren niet sterk genoeg zijn, waardoor de klachten ontstaan. Er wordt u geleerd hoe u deze spieren moet gebruiken en hoe de spieren sterker gemaakt kunnen worden, dit kan (bijvoorbeeld) in 6 fysiotherapie behandelingen. Ook al bent u voor 20 behandelingen fysiotherapie verzekerd, de fysiotherapie zal hier stoppen en het eventueel verder optrainen valt onder Fysio fitness. De 14 behandelingen fysiotherapie waar u nog voor verzekerd bent kunnen dan voor een eventuele andere klacht gebruikt worden, bijvoorbeeld wanneer u later in het jaar een enkel verstuikt.

De grote verzekeringsmaatschappijen houden landelijk bij hoeveel behandelingen voor een bepaalde klacht gegeven worden. Hieruit worden behandelgemiddelden door de verzekeraars vastgesteld, wat weer wordt teruggekoppeld naar de fysiotherapiepraktijken, dit wordt spiegelinformatie genoemd. Hierbij wordt een vergelijking gedaan met het behandelgemiddelde van de eigen praktijk. Wanneer een praktijk ver boven het “landelijke” behandelgemiddelde zit kan daar een sanctie op komen en kan de praktijk dus in de problemen komen.

De CZ gaat daar nog een stapje verder in, zij hanteren een zogenaamd financieel plafond (een signaleringsbedrag). Wordt dit bedrag overschreden door een praktijk (wat ook kan gebeuren als er veel CZ verzekerden voor één praktijk kiezen), dient de praktijk een lager tarief bij de verzekeraar in te dienen dan het normaal gehanteerde tarief. Anders volgt er bij de praktijk in 2017 een terugvordering op het overschreden bedrag.

Er zijn dus een hoop factoren die meespelen in het kiezen van een zorgverzekering. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact op met de praktijkmanager van Rugcentrum Baarn.
Loes Hartog: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).