Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Valpreventie – Otago oefenprogramma

Wist u dat: Vallen een van de belangrijkste oorzaken van letsel is bij 65 plussers; De meeste valincidenten thuis gebeuren; Dat u 10 keer meer kans heeft om na een val op de spoedeisende hulp te belanden dan na een verkeersongeval!?
Het Otago oefenprogramma is een effectief valpreventie oefenprogramma om valincidenten bij ouderen te voorkomen en wordt bij Rugcentrum Baarn gegeven door fysiotherapeut en Otago instructeur Ann Roes.

‘Steeds meer ouderen op eerste hulp na val; toename veel groter dan verwacht’. Dit kopt de Volkskrant 2 maanden geleden nog. Uit dit artikel blijkt dat het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende hulp belandt, de afgelopen 10 jaar met 40 procent is gestegen! Uit het rapport ‘Vallen 65 jaar en ouder’ van VeiligheidNL blijkt dat het in 2015 om 97400 ouderen ging.

Met de juiste aanpak kan het valrisico bij ouderen effectief verlaagd worden. Het Otago oefenprogramma is een valpreventie methode die in oktober 2016 erkend is door de commissie leefstijl interventies van het RIVM/Centrum Gezond Leven. Het programma bestaat uit een serie (in moeilijkheidsgraad toenemende) beenspierversterkende- en evenwichtsoefeningen en uit een wandelschema. Verder is er aandacht voor de dagelijkse activiteiten en functionele bewegingen, zoals gaan staan en zitten, in- en uit de auto stappen en traplopen. Het kan zowel individueel als in groepsverband aangeboden worden, afhankelijk van de situatie.
Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van dit oefenschema zorgt voor: afname van het aantal valincidenten met 35%, verbetering van kracht en evenwicht, en toename van het zelfvertrouwen om activiteiten uit te voeren.

Dit valpreventie programma is geschikt voor thuiswonende ouderen in de leeftijd van 65 jaar en ouder. De oefeningen van het Otago programma worden onder begeleiding van een fysiotherapeut gegeven volgens een vaststaand concept. Daarnaast worden de oefeningen door de week herhaald door de ouderen zelf (eventueel met ondersteuning van een mantelzorger of verzorgende).
Indien u last heeft van afnemende spierkracht of verminderd evenwicht, dan kunt u bij Rugcentrum Baarn onder begeleiding van een fysiotherapeut starten met een oefenprogramma op maat. Door een uitgebreid lichamelijk onderzoek kan de therapeut bepalen op welk niveau u gaat oefenen, waardoor het programma voor veel mensen toegankelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).