Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Tenniselleboog

Tenniselleboog

Een tenniselleboog of een tennisarm (epicondylitis lateralis humeri) is een aandoening dietenniselleboog wordt gekenmerkt door pijnklachten aan de buitenkant van de elleboog, waarbij er soms sprake is van uitstraling naar de onderarm, pols en hand. Bij een tenniselleboog is er sprake van irritatie in het peesweefsel. De onderarm spieren, welke verantwoordelijk zijn voor het strekken van de pols en vingers, hechten via pezen aan op het bot aan de buitenkant van je bovenarm. Bij een tenniselleboog is de aanhechting van de pezen op het bot geïrriteerd.

Oorzaken tenniselleboog

De oorzaak van een tenniselleboog wordt vaak gevonden in het veelvuldig aanspannen van de onderarm spieren. Hierdoor ontstaat er een langdurige spanning op het peesweefsel en botvlies. Deze langdurige lichte spanning op de pees wordt veroorzaakt doordat de strekspieren van de pols en vingers gedurende de dag te veel basisspanning bezitten. Dit wordt vaak veroorzaakt door de manier waarop de spieren gedurende de dag gebruikt worden. Deze continue lichte aanspanning van de spieren zorgt er op den duur voor dat er pijnklachten ontwikkelen. Het uitvoeren van herhalende polsbewegingen kan hierin een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan computerwerk, tuinieren of werken met een schroevendraaier. Deze genoemde oorzaak is dus te beschrijven aan een langdurige (relatief) kleine belasting van de onderarm spieren. De klachten kunnen echter ook worden veroorzaakt door een kortdurende grote belasting van de onderarmspieren, je spreekt dan van een acute overbelasting.

Symptomen van een tenniselleboog

De symptomen van een tenniselleboog kunnen zijn:

  • Pijn aan de buitenkant van de elleboog
  • Krachtsverlies in de onderarm en de pols/hand
  • Soms uitstralende pijn naar de onderarm, pols en hand
  • In sommige gevallen is het volledige strekken van de elleboog beperkt
  • De pijnklachten worden geprovoceerd bij het aanspannen van de onderarm strekspieren (bijvoorbeeld tijdens tillen)

Onderzoek en behandeling van een tenniselleboog

Tijdens het vraaggesprek wordt de locatie en aard van de klacht in beeld gebracht. Tijdens het lichamelijk onderzoek worden er door middel van rek- en weerstandstesten gekeken wanneer de pijn rondom de elleboog optreedt. Ook de bovenarm, schouder en nek worden onderzocht, om uit te sluiten dat de klachten daar vandaan komen. De behandeling is erop gericht de voortdurende overbelasting te doorbreken. Indien nodig wordt eerst de stofwisseling in het elleboog gebied genormaliseerd, met behulp van triggerpoint therapie van spier- en peesweefsel, mobilisatie, taping en actieve oefeningen. In Rugcentrum Baarn is tevens een shockwave apparaat, wat bij deze klachten een erg effectieve behandelmethode is. 
Als de klachten gedeeltelijk of geheel uit de nek komen, kan deze behandeld worden met mobilisatie en manipulatie.

Wat kunt u zelf doen bij een tenniselleboog?

  • Vermijd de bewegingen die de pijn oproepen
  • Probeer regelmatig licht te bewegen binnen het bewegingsgebied waarin de minste klachten optreden.
  • Een lichte rekking brengen op de pols, waarbij de vingers naar de binnenzijde van de onderarm worden gebracht
Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).