Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Sub-acromiaal pijnsyndroom

Sub-acromiaal pijnsyndroom

Een van de meest voorkomende aandoeningen in het schoudergewricht is het sub-acromiaal pijnsyndroom. Feitelijk is dit een verzamelnaam van een aantal aandoeningen die pijn rondom het schouderdak kunnen veroorzaken. Andere veelgebruikte benamingen zijn “impingement”, “tendinitis”, “tendinopathie” en “overbelasting”. In de meeste gevallen betreft de oorzaak van deze klacht een beknelling van een of meerdere structuren tussen de kop van de schouder en het schouderdak. Als dit lang genoeg aanhoud, dan veroorzaakt de toegenomen frictie een (steriele) ontstekingsreactie, wat vervolgens de pijn veroorzaakt. Zolang de beknelling van dit weefsel blijft bestaan, blijft de ontstekingsreactie bestaan en daarmee ook de klachten. In enkele gevallen loopt de ontstekingsreactie uit de hand en is er sprake van een “bursitis” of “slijmbeurs ontsteking”.

schouder

Wat minder vaak voorkomt, maar zeker niet minder pijn doet, is een beknelling van een of meerdere structuren tussen de kop en de kom van de schouder. In een dergelijk geval is er sprake van een “intern impingement”. Soms is de aanvankelijke aanleiding van de klachten een traumatisch moment zoals een val of een plotselinge ruk aan de arm. In andere gevallen ontstaan deze klachten in de loop van de tijd door andere (indirecte) factoren in de wervelkolom, het schouderblad, de lichaamshouding of een combinatie van deze en meerdere factoren. Ook fysiek zwaar, of monotoon werk/sport kunnen deze klachten uitlokken.

Ieder individu is uniek, en zo ook iedere schouderklacht. In Rugcentrum Baarn begint de behandeling dan ook nooit alvorens er een gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden. Globaal beschouwd word na het vraaggesprek de schouder, het schouderblad, de elleboog, de nek en de bovenrug door de (sport)fysiotherapeut onderzocht. Aan de hand van dit onderzoek zal de therapeut zijn of haar bevindingen en de mogelijke behandelopties met de patiënt bespreken. In overleg met de therapeut beslist de patiënt welke behandelmethode de voorkeur krijgt. Over het algemeen bestaat de behandeling van de schouder uit het mobiliseren van het schoudergewricht en de omliggende weefsels (spieren, pezen en bindweefsel). Daarnaast en/of daarna word er middels oefentherapie en training gewerkt aan het voorkomen van recidivering. Indien nodig wordt ook de nek, de bovenrug en het schouderblad behandeld, dit gebeurt hoofdzakelijk door de chiropractie.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).