Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Staand werken

Het is de nieuwste rage in het bedrijfsleven: staand werken. De hele dag door zitten we met z’n allen veel te veel, en dit leidt tot allerlei lichamelijke klachten, waaronder rugklachten. Gemiddeld zitten Nederlanders 7 tot 8 uur per dag; tijdens het ontbijt, in de auto, op het werk, en thuis op de bank! Steeds meer bedrijven zien in dat het afwisselen tussen zittend en staand werken veel voordelen kan hebben.


De wervelkolom bestaat uit een lange keten van wervels; met tussen iedere 2 wervels een tussenwervelschijf (een kussentje om de schokken op te vangen). Afhankelijk van de houding van de rug wordt de druk op die tussenwervelschijven groter of kleiner. Bij een te grote druk op deze schijven kunnen deze beschadigen, wat rugklachten kan geven, en het kan uiteindelijk een hernia veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat op de rug liggen de minste belasting geeft, omdat de druk dan gelijkmatig over het lichaam wordt verdeeld. Maar tijdens zitten is de druk een stuk groter: al het gewicht van het bovenlichaam komt dan op de onderste wervels terecht. En de druk op de tussenwervelschijven neemt alleen maar toe als de zithouding ook nog eens onderuit gezakt is! Bovendien zorgt een ingezakte zithouding ook voor extra rek op de spieren en banden van de onderrug, wat kan leiden tot rugklachten.

Tijdens een staande houding is de druk op de onderrug 2 keer zo klein als met het zitten. Dit is dus een goede oplossing om het langdurige zitten tegen te gaan. Juist omdat afwisseling en beweging zo belangrijk zijn voor de rug, is het ideaal als de houding regelmatig veranderd kan worden. En dat de rug hierbij ook weer even in beweging komt is een toegevoegde bonus! Steeds meer bedrijven investeren daarom in staande bureaus. Hieraan kun je zittend werken, maar hij is in hoogte verstelbaar, en je kunt dus regelmatig opstaan en staand verder werken. Ook in Rugcentrum Baarn beschikken we over verschillende staande bureaus.

Heeft u geen verstelbaar bureau? Toch kunt u proberen het zitten te vermijden, door regelmatig even op te staan. Bijvoorbeeld tijdens het bellen, tijdens een overleg met een collega, of door een stukje te gaan lopen tijdens de lunch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).