Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Spit

Behandeling van spit in Rugcentrum Baarn

Spit : ‘acute en heftige pijn in de onderrug, vaak met een scheefstand en bewegingsbeperking als gevolg’. Spit komt het meest voor bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar.
Soms is er een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld met zwaar tillen, maar net zo vaak voelt men bij een alledaagse beweging iets “verschuiven” in de onderrug. Bij spit komt de pijn plotseling of binnen een half uur nadat men “iets” in de rug voelde. Het gevolg is scheefstand en kramp van de rugspieren.

De oorzaak van spit:

De echte oorzaak van spit is een verstuiking van een van de kleine gewrichten in de rug. Deze gewrichten worden de facetgewrichten genoemd en zijn ongeveer 8mm in diameter. Zoals bij elk verstuiking ontstaat er zwelling in het gewricht. De zenuwbanen naar de bil en het been lopen dicht bij de facetgewrichten in de onderrug en de zwelling kan dus op de zenuwen drukken. Het lichaam doet er alles aan om de zenuwbanen vrij te houden; vandaar de scheefstand. Zit de spit en de zwelling links, dan staat men scheef neer rechts en vica versa om zo de zenuw voldoende ruimte te geven ondanks de zwelling. De Facetgewricht is klein en zit diep, dus de zwelling is niet te zien met de blote oog.

Bij een acute hernia staat men ook vaak scheef, maar dat is een ander klinisch beeld; uw chiropractor kan het verschil bepalen tussen een hernia en spit.

Wat kunt u zelf doen bij acute rugklachten zoals spit:

  • Help de zwelling te verminderen door een cold-pack uit de vriezer te nemen en die op de pijnlijke plek te plaatsen. Altijd kleding of een theedoek /handdoek tussen het ijs en uw huid. Na 15 minuten weer verwijderen. Dit kan elke 1 tot 2 uur herhaald worden.
  • Blijf bewegen. Op de rug liggen met de knieën gebogen voelt meestal fijn. Toch is het belangrijk om regelmatig een klein stukje te lopen.
  • Pijnstillers: U kunt pijnstillers, bij voorkeur niet paracetamol, van drogist of apotheek gebruiken. Recente studies concludeert dat paracetamol niet helpt bij rugpijn.
    Wenst u sterke pijnstillers: raadpleeg uw huisarts.

Niet doen bij spit:
Vaak ligt de focus op de verkrampte rugspieren en wordt warmte aangeraden. De spierkramp is echter een reactie op de verstuiking. Warmte op een verstuiking verergert het probleem.

Wat kan Rugcentrum Baarn voor u doen bij spit:

De NCA chiropractoren bij Rugcentrum Baarn kunnen u helpen bij spit: Het onderliggende probleem van spit is altijd een disfunctie. In de loop der tijd zijn er blokkades in uw wervelkolom ontstaan. Deze blokkades zijn vaak pijnloos en veroorzaken compensaties van andere wervels die dan verkeerd gaan bewegen. Hierdoor worden sommige gewrichten zodanig overbelast dat die bij een alledaagse beweging gaan verstuiken. Uw chiropractor kan verlichting geven in de acute fase van spit, en later blokkades lokaliseren en corrigeren. Voor een blijvend resultaat is het belangrijk om onder andere de diepe rugspieren sterker te maken, hiervoor werken chiropractoren en fysiotherapeuten bij Rugcentrum Baarn samen. Om herhaling van spit te voorkomen adviseren we fysiofitness en regelmatig controle van uw wervelkolom bij uw chiropractor. Zie beter in 3 stappen.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).