Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Schouderklachten

Behandeling van schouder- en armklachten in Rugcentrum Baarn

schouderSchouderklachten kunnen plotseling (bijvoorbeeld door een trauma) of geleidelijk ontstaan. Soms worden de klachten veroorzaakt door een structurele overbelasting van uw schouder. Vooral het langdurig herhalen van bewegingen kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. Soms kunnen schouderklachten ook vanuit de nek komen, en ook kunnen ze gepaard gaan met uitstraling naar de arm.

Schouderklachten

De schouder is een zeer beweeglijk gewricht en bestaat uit een kleine kom en een relatief grote kop, echter de botten bieden weinig steun aan elkaar. De bovenarm vormt samen met het sleutelbeen en het schouderblad de schoudergordel. Deze 3 botstukken kunnen samen deze grote bewegingsuitslagen van onze arm garanderen. De stabiliteit van de schoudergordel is voor een groot deel afhankelijk van de omringende spieren en pezen.

Door herhaaldelijke bewegingen, een verkeerde houding of een zware belasting van de schouder kunnen verschillende klachten ontstaan. Zo kan er een pees of slijmbeurs knel komen te zitten onder het schouderdak, dit wordt een impingement en een slijmbeursontsteking genoemd. Hierbij is vooral pijn te voelen bij het optillen van de arm boven het hoofd en het naar binnen draaien van de arm. De verzamelnaam voor deze klachten is het sub-acromiaal pijnsyndroom. Ook kan het schoudergewricht door overbelasting geïrriteerd raken, waardoor de spieren eromheen volledig verkrampen. Dit leidt tot een schouder die vrijwel niet meer kan bewegen: een frozen shoulder. Artrose van de schouder kan ook veel pijn en beperkingen veroorzaken, hierbij is het kraakbeen in het schouder gewricht beschadigd.

In veel gevallen ontstaan de schouder aandoeningen geleidelijk. Echter bij een plotseling trauma kunnen ook klachten ontstaan. Hierbij kan een spierscheur de oorzaak zijn van de pijn. Het is daarom belangrijk dat er eerst een uitgebreid onderzoek gedaan wordt van de schouder.

De aanpak van Rugcentrum Baarn

Binnen Rugcentrum Baarn bent u daarvoor op uw plek bij een van onze sportfysiotherapeuten. Na een uitgebreid onderzoek wordt een op maat gemaakt behandeltraject gestart. Sportfysiotherapeut Jasper Goëtjes is gespecialiseerd in schouderklachten, en is samen met Niek van Klingeren aangesloten bij het Schoudernetwerk Midden Nederland (SMN). Dit netwerk streeft naar topkwaliteit op het gebied van behandeling van patiënten met schouderklachten. Zij verplichten hun leden tot het volgen van jaarlijkse cursussen om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste operatietechnieken en de daarbij horende revalidatiemethodes.

Ook revalideren na een operatie van de schouder is mogelijk binnen Rugcentrum Baarn. Dit gebeurd in de daarvoor ingerichte trainingszaal, onder gespecialiseerde begeleiding.

Overige armklachten

Veel schouder- en armklachten worden veroorzaakt door problemen in de bovenrug en nek. De schouder en de arm worden via zenuwbanen vanuit de nek aangestuurd. Als de nek daarom niet goed beweegt, kan er een zenuw knel komen te zitten, wat vervolgens klachten kan geven richting de arm.  Ook kan een beperkte beweeglijkheid van de bovenrug tot klachten in de schouder en arm leiden.  De chiropractie is gespecialiseerd in het opsporen van deze blokkades en beknellingen.

Overige aandoeningen aan de arm zijn onder andere een tenniselleboog, waarbij de onderarm overbelast is door herhaaldelijke bewegingen; wat vervolgens veel pijn aan de buitenkant van de elleboog kan veroorzaken.
En carpaal tunnel syndroom, hierbij is een zenuw in de pols afgekneld, wat pijn en tintelingen in de hand geeft.

Voor al deze aandoeningen, en nog vele anderen, bent u bij Rugcentrum Baarn op het juiste adres.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).