Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Onderrug klachten

Behandeling van onderrug-, bekken en beenklachten in Rugcentrum Baarn

Onderrug- en bekkenklachten worden vaak beschreven als pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de onderkant van de billen, en meer dan 80% van de westerse bevolking krijgt hier in zijn leven wel eens mee te maken. Deze klachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan, en gaan soms samen met pijn of tintelingen in 1 of beide benen. Rugcentrum Baarn specialiseert zich in de behandeling en preventie van rugklachten.DSC_0077

Anatomie van de onderrug

De wervelkolom is opgebouwd uit 24 wervels, het heiligbeen en het staartbeen. De laatste 5 ruggenwervels vormen samen de onderrug; deze zijn met elkaar verbonden door kleine gewrichten en tussen iedere 2 wervels een tussenwervelschijf. Door het wervelkanaal loopt het ruggenmerg en hiervandaan lopen de zenuwen, tussen de wervels door, naar het lichaam. Vanaf de onderrug lopen de zenuwen naar de billen en benen. De stand van de onderrug is van nature in een kleine holling, en dit is de beste houding voor de lage rug.

Lage rugklachten

Pijn aan de onderrug wordt ook wel lumbago genoemd, als verzamelnaam voor alle onderrug klachten. Daarnaast worden er vele andere termen gebruikt om onderrug klachten te beschrijven. Zo is een veelvoorkomende term ‘spit’: plotselinge heftige pijn door een verstuiking van een klein gewricht in de onderrug. Ook de termen ischias en hernia worden gebruikt om rugklachten te beschrijven, hierbij zijn naast onderrug klachten ook vaak uitstralingsklachten naar het been aanwezig.

Oorzaken van onderrug klachten zijn bijvoorbeeld: langdurig zitten, overbelasting, verkeerde houding, overgewicht, artrose/slijtage en stress. Maar ook een val of een verkeerde beweging kan plotseling leiden tot pijn. Door regelmatig te bewegen zorgt u ervoor dat uw klachten sneller verdwijnen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat blijven bewegen helpt bij de behandeling van lage rugpijn.

Bekkenklachten

Scheefstand of instabiliteit van het bekken kan leiden tot veel pijn en problemen met bewegen. Een scheefstand van het bekken kan veroorzaakt worden door een val of verkeerde houding en kan vastgesteld en behandeld worden door de chiropractoren van Rugcentrum Baarn. Instabiliteit van het bekken, zoals bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, kan door de fysiotherapie behandeld worden. Ook is er een samenwerking met de bekkenfysiotherapeut die ook te vinden is in het gezondheidscentrum.

De aanpak van Rugcentrum Baarn

Bij Rugcentrum Baarn kunt u rekenen op een professionele en persoonlijke aanpak van uw lage rug pijn. Dit begint met een uitgebreid gesprek en lichamelijk onderzoek bij de chiropractie of  fysiotherapie. Vervolgens wordt met u een behandelplan opgesteld. Vaak wordt een combinatiebehandeling van chiropractie en fysiotherapie aangeraden, om de klachten zo snel en efficiënt mogelijk op te kunnen lossen. De plotselinge/acute rugklachten zijn het best op hun plek bij de chiropractie, om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de rug te verbeteren. Vervolgens is het belangrijk dat de stabiliteit van de rug hersteld wordt met behulp van oefeningen en training van de rug bij de fysiotherapie.

Rugcentrum Baarn is aangesloten bij het Rug-Netwerk, een kwaliteitsnetwerk voor rugklachten, lees hier meer over dit netwerk. 

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).