Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Nek- en rugklachten door smartphone gebruik

Het komt steeds vaker voor: jongeren met nekklachten, hoofdpijn of rugklachten. De laatste jaren neemt dit alleen maar toe, en dat is voor een groot deel te wijten aan het gebruik van smartphones, tablets en laptops. In Rugcentrum Baarn zien we de groep jongeren met nek- en rugklachten groeien.


Ook de artsen zien dit verschijnsel steeds meer voorbij komen, en ze vragen nu aandacht voor dit probleem. Zo werd het vorige week vermeld in de landelijke media en kwam het voorbij in een item van Editie NL. Jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen door hun slechte houding tijdens smartphone gebruik zelfs een hernia of een bochel ontwikkelen.

De klachten ontstaan door het constante vooroverbuigen van de nek en bovenrug. En omdat het hoofd zo’n 5 kilo weegt, trekt dit dit vervolgens aan de spieren en gewrichten aan de achterkant van het hoofd en de nek. Er komt hierdoor steeds meer spanning te staan op de spieren, en gewrichten worden steeds stijver en pijnlijker.

Om dit te voorkomen is een correcte houding erg belangrijk. Zorg dat de rug recht blijft en dat het hoofd recht boven het lijf blijft. De telefoon of tablet moeten dan hoger gehouden worden zodat het hoofd niet naar voren buigt. Zorg er verder voor dat de rug en nek in beweging blijven door niet te lang achter elkaar in 1 houding te zitten en regelmatig even op te staan en wat te bewegen.

Mocht u al klachten hebben, of iemand kennen met deze klachten, dan is het belangrijk dat de wervelkolom nagekeken wordt door een chiropractor, om verergering tegen te gaan. Om de houding te verbeteren en de juiste spieren te versterken kunt u bij de fysiotherapie terecht.

2 Comments
 1. Beantwoorden
  Jan

  Bijzonder dat door de smartphone nek- en rugklachten ontstaan. Ik merk inderdaad dat veel jongeren krom over hun smartphone zitten. Het lijkt me slimmer om de telefoon naar je gezicht te brengen. Als je door je smartphone klachten hebt, moet je dan altijd naar de fysio of kan je ook zelf wat doen?

  • Beantwoorden
   Stefke

   Het is vooral belangrijk dat de oorzaak van de klachten weggenomen wordt, dus dat de houding verbeterd bij smartphone/computer/laptop gebruik. Het helpt enorm om er gericht bij te sporten, om de juiste spieren weer wat sterker te maken, zodat het makkelijker is de juiste houding aan te nemen. Als de klachten desondanks toch aanhouden is het wel aan te raden een afspraak bij een fysiotherapeut of chiropractor te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).