Plataanlaan 5, 3741 WE Baarn | ma-di-do 08.00 - 21.00 uur, wo-vr 08.00 - 16.00 uur | +31 (0) 35 54 11 346
Maak een afspraak

Muziek verminderd vermoeidheid tijdens oefenen

24 februari 2020
/
Nieuws

Muziek tijdens oefeningen kan vermoeidheid verminderen en de neurologische sturing van de spieren verbeteren. Bovendien bevordert ze een positieve beleving van de oefening en kan bepaalde muziek gestreste of drukke mensen kalmeren, terwijl andere muziek gebruikt kan worden om mensen meer ‘actief en wakker’ te krijgen. Ook de afleiding die muziek biedt kan de oefen-trouwheid verhogen.

Er is in onderzoek naar het effect van muziek op oefenen zelden gebruik gemaakt van fMRI apparatuur omdat sterke bewegingen en metalen oefenmaterialen de fMRI meting verstoren. De auteurs bedenken echter een opzet waarbij de inzet van fMRI in dit hersenonderzoek wel mogelijk is tijdens een vermoeiende spieroefening.

Methode

Aan dit onderzoek deden gezonde studenten mee (gem leeftijd 24jr). Voorafgaande aan het experiment vulden ze een fysieke activiteiten vragenlijst in (PAR-Q). Met een handknijpkracht dynamometer werd de maximale contractie gemeten (MVC). Tijdens het experiment moesten ze herhalend knijpen met een kracht van 30% van de MVC. Deze oefening werd meerdere malen in twee condities uitgevoerd: met muziek en zonder muziek. Tussen de verschillende condities zat vijf minuten herstel.  Elke conditie duurde 10 minuten waarin ze 30 oefenherhalingen uitvoerden van 10 seconden isometrisch aanspannen en 10 seconden rust. De muziek die afgespeeld werd was ‘I heard it through the grapevine’ van het album ‘Cosmo’s Factory

Psychologische metingen

De volgende vijf psychologisch metingen werden direct na iedere conditie afgenomen;
Attentie toewijzing: een item 0-100. Met Intern voorbeeld: denken aan hoe moe ik me tijdens  de oefening voelde. Extern voorbeeld: dagdromen tijdens de taak.
Ongemak in arm: een item 0-10.
Algemene vermoeidheid: een item 0-10.
Affectieve beleving (valentie): Feeling Scale
Affectieve arousal: Felt Arousal Scale

Resultaten

Bewegen op muziek trok significant sterker de aandacht weg bij het lichaam en had een positief effect op de arousal (de activatietoestand van het centrale en autonome zenuwstelsel) dan bewegen zonder muziek.
Het luisteren naar muziek activeert zoals verwacht de temporale regio (auditieve verwerking) en de insula (emotionele beleving). En het bewegen activeerde zoals verwacht de precentrale (motorisch) gyrus.

Wat betreft hersenactivatie bleek dat ‘bewegen op muziek’ ten op zichtte van bewegen zonder muziek vooral de onderkant van de linker frontaalkwab  activeerde en dit de interne verwerking van fysiek ongemak en fysieke vermoeidheid vermindert. Hoewel de onderkant van de linker frontaalkwab diverse functies heeft waaronder talige aspecten, heeft ze ook een functie in selectieve aandacht en intentie tot bewegen, en speelt ze bovendien een sleutelrol in het voelen van signalen van het lichaam en de perceptie van vermoeidheid.

Dus maakt een leuke playlist voor je thuisoefeningen!

 

Bron: Bigliassi, M., et al. (2018). “Cerebral effects of music during isometric exercise: An fMRI study.” Int J Psychophysiol 133: 131-139