Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

McKenzie Therapie

De McKenzie therapie in Rugcentrum Baarn

McKenzie therapie is een wereldwijd gebruikte en geprezen methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Het is ontwikkeld door fysiotherapeut Robin McKenzie uit Nieuw-Zeeland en wordt al meer dan 30 jaar gebruikt. De methode is vooral bekend geworden door de  goede resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling in benen of armen. Een voorbeeld hiervan zijn hernia klachten, zowel van de nek of de onderrug. De McKenzie methode heeft een duidelijk afgebakend onderzoek- en behandelsysteem en is wetenschappelijk onderbouwd.

Het proces van een McKenzie behandeling

  • Onderzoek: De McKenzie fysiotherapeut begint met een uitgebreid onderzoek. Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. Kenmerkend voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hiermee een duidelijk beeld van de mechanische klacht ontstaat. Bij sommige klachten treedt hierbij het zogenaamde centralisatiefenomeen op. Dit centralisatiefenomeen is het terugbrengen van de pijn onder invloed van houding en/of beweging van arm/been terug naar centraal in de wervelkolom. Dit fenomeen is baanbrekend geweest bij de onderzoeksmethode van lage rug- en nekklachten.
  • Diagnose/classificatie: Elk syndroom heeft zijn unieke karakter, welke gekenmerkt wordt door specifieke reacties van uw pijn en beweeglijkheid op houdingen en herhaalde bewegingen. Met behulp van het McKenzie onderzoek wordt bepaald welke houding en oefening voor uw klacht op dit moment het beste is, en wat uw diagnose is. Na het onderzoek zal uw therapeut duidelijk kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met McKenzie Therapie. Als dit niet het geval is kan de fysiotherapeut een andere behandeltechniek toepassen, of u doorverwijzen naar een andere discipline.
  • Behandeling: Na het vaststellen van een diagnose zal de therapeut u specifieke oefeningen voorschrijven. Ook zal u advies krijgen over houdingen die u tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk moet gaan aanhouden. Indien nodig zal de therapeut het oefenen met manuele technieken ondersteunen totdat u zelf aan de slag kunt. Het doel is om u zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Oefeningen die u vijf of zes keer per dag kan uitvoeren, hebben in een kortere periode een grotere effectiviteit dan een behandeling één of twee keer per week door de therapeut. De nadruk ligt dus op het actief betrekken van de patiënt, die vooral thuis aan de slag moet gaan met de oefeningen. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met andere technieken, of u aanraden naast de fysiotherapie naar de chiropractie te gaan voor een aanvullende behandeling.
  • Preventie: Doordat u zelf leert hoe u uw huidige probleem kunt aanpakken, verkleint u de kans op een terugval. Ook herkent u in de toekomst sneller terugkerende symptomen, zodat u direct kunt handelen. Om het terugkeren van de klachten te voorkomen zal de therapeut u adviseren welke vorm van sport/bewegen het beste voor u kan zijn, bijvoorbeeld Fysio-fitness of Perfect Pilates

In Rugcentrum Baarn zijn 2 McKenzie fysiotherapeuten aanwezig: Suzan van de Peut en Ann Roes.

 

Ga voor meer informatie naar McKenzie Institute Benelux. 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).