Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Knieklachten

De behandeling van knieklachten in Rugcentrum Baarnvoetbalblessure

Knieklachten kunnen ontstaan door overbelasting of als gevolg van een acuut trauma. Veel voorkomende knieklachten zijn  sportgerelateerd, maar ook binnen de algemene dagelijkse activiteiten kunnen deze ontstaan en voor de nodige beperkingen zorgen. Knieklachten kunnen variëren van aanhoudende pijn tot een instabiel gevoel, stijfheid of zelfs het blokkeren van de knie.

Knieklachten

De knie wordt gevormd door drie botten; het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Rond de knie ligt een gewrichtskapsel, dat omgeven wordt door twee banden. Deze banden zorgen voor zijdelingse stabiliteit van de knie. Binnen de knie liggen de voorste en achterste kruisband, zij voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden dat er bepaalde draaibewegingen mogelijk zijn tussen het onder- en bovenbeen. In de knie bevinden zich tussen het bovenbeen en het onderbeen de binnen en buiten meniscus, dit zijn twee halve maanvormige schijfjes van zacht kraakbeen. De meniscus vangt schokken van de knie op en zorgt dat boven- en onderbeen in iedere stand goed op elkaar passen.

Klachten aan de knie ontstaan vaak door een overbelasting van het gewricht. Dit kan onder andere door langdurig werken op de knieën. Hierbij kan bijvoorbeeld een slijmbeurs opzwellen en ontsteken. Dit geeft zwelling en pijn aan de knie, en lopen kan moeilijk zijn. Een plotselinge klacht aan de knie kan ontstaan door een verdraaiing of onverwachtse beweging, of door en val op de knie. Vooral bij voetbal komen veel knieblessures voor, zoals een gescheurde kruisband, of meniscusletsel. De knie kan na zo’n sportletsel opzwellen, pijn geven en uiteindelijk een klikkend geluid geven bij bewegingen of  ‘op slot’ gaan. Een andere veelvoorkomende sportgerelateerde knieklacht is een jumpersknee (springersknie), welke vooral voorkomt bij sporten zoals volleybal en basketbal. Dit geeft over het algemeen pijn aan de voorkant van de knie, vooral tijdens of na het sporten.
Een andere oorzaak van knieklachten is slijtage/artrose van de knie; ook wel knieartrose genoemd. Dit komt vooral voor bij oudere mensen, mensen met overgewicht of na een ongeval of langdurige overbelasting van de knie. De klachten ontstaan geleidelijk, en bestaan uit pijn en stijfheid, vooral bij het opstarten van bewegingen. Ook kan traplopen of langdurig wandelen pijnlijk worden. Bij ernstige knieartrose kan een operatie nodig zijn, waarbij de knie wordt vervangen door een kunstknie.

De aanpak van Rugcentrum Baarn

Volgens de laatste evidentie, wordt gericht onderzoek gedaan naar de oorzaak van uw knieklachten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de (sport)fysiotherapeut. Op basis van de analyse ontwikkelen we samen met u een behandelplan voor uw knieprobleem. Als u een operatie aan u knie heeft gehad of een nieuwe knie heeft, dan kunt u nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding. Ook dan bent u van harte welkom in Rugcentrum Baarn.

Rugcentrum Baarn heeft een intensieve samenwerking met de Baarnse voetbalvereniging (de TOV). Fysiotherapeut Niek van Klingeren gaat wekelijks langs bij de trainingen van het eerste voetbalelftal, en is aanwezig bij de wedstrijden. Hierbij ondersteunt hij de trainingen en geeft hij blessurebehandelingen. Bij ernstige blessures komen de voetballers van de TOV revalideren bij Rugcentrum Baarn, waarbij een spoedig en optimaal herstel centraal staat, zodat de spelers snel terug kunnen keren naar het voetbalveld.

Vaak kunnen knieklachten leiden tot verschillende andere problemen, door een verkeerd looppatroon. Binnen Rugcentrum Baarn wordt daarom intensief samengewerkt tussen de verschillende disciplines. Als er voet of enkelproblemen ontstaan kan er verwezen worden naar de podotherapie Voetsula. Verder kunnen er rugklachten ontstaan vanuit een knieprobleem, en in dat geval is het belangrijk dat de chiropractie van Rugcentrum Baarn de rug nakijkt en indien nodig behandeld.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).