Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Heupklachten

De behandeling van heupklachten in Rugcentrum Baarn

Heupklachten zijn niet leeftijdsgebonden en komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Klachten van het heupgewricht worden vaak in de lies aangegeven. Bij heupklachten hebben mensen regelmatig last van opstartproblemen en is het pijnlijk om in kleermakerszit te zitten of bijvoorbeeld een bal weg te trappen.P1020496

Heupklachten

Het heupgewricht is een kogelgewricht en wordt gevormd door de heupkom en de heupkop. De heupkom is een onderdeel van het bekken; de heupkop maakt deel uit van het dijbeen. Het heupgewricht vormt de schakel tussen het bekken en het bovenbeen. Rond het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel, verstevigd met diverse banden en spieren.

De heupen staan dagelijks onder hoge druk; al het gewicht van het bovenlijf moet ondersteunt worden door deze gewrichten bij bewegingen zoals lopen, rennen en hurken. Daarbij hebben de heupgewrichten een grote bewegingsvrijheid, en is het dus belangrijk dat er voldoende steun is van de omliggende spieren (zoals de bil- en bovenbeenspieren). Deze spieren kunnen te sterk of te zwak worden onder invloed van bijvoorbeeld; langdurig zitten, herhaaldelijke bewegingen, sportblessures, teveel of te weinig belasting. Dit kan vervolgens leiden tot verschillende heupblessures en overbelasting klachten. Hierbij kan bijvoorbeeld een slijmbeurs van de heup ontstoken raken, dit is een met vocht gevuld ‘kussentje’ die voor een soepele beweging zorgt tussen botten en spieren. Zo’n slijmbeursontsteking geeft pijn rondom de heup, mogelijk met uitstraling naar het bovenbeen of de knie, en het is erg pijnlijk om op die zij te liggen.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van heupklachten is slijtage/artrose van de heup, waarbij het kraakbeen tussen de botten slijt en het gewricht stijf en pijnlijk kan worden. Artrose van de heup geeft vaak pijn in de lies, het bovenbeen of aan de buitenkant van het dijbeen. Naast pijn gaat het ook samen met stijfheid, vooral in de ochtend, en beperkingen in heupbewegingen, zoals bij het aantrekken van de schoenen en sokken.

De aanpak van Rugcentrum Baarn

Bij Rugcentrum Baarn wordt volgens de laatste evidentie gericht onderzoek gedaan naar de oorzaak van uw heupklachten. Hierbij wordt niet alleen naar de heup gekeken, maar ook naar de omliggende gebieden, zoals de onderrug, het bekken en de knie. Er wordt vervolgens een behandelplan op maat met u gemaakt. Afhankelijk van de problematiek zal de behandeling door de chiropractie en/of de fysiotherapie uitgevoerd worden. Als de klachten ontstaan zijn door een sportblessure kunt u in Rugcentrum Baarn terecht bij de sportfysiotherapie.

Ook als u een operatie aan uw heup heeft gehad, vanwege slijtage of een gebroken heup, kunt u terecht in Rugcentrum Baarn, voor revalidatietraining.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).