Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Enkel- en Voetklachten

De behandeling van enkel- en voetklachten in Rugcentrum Baarn

Aandoeningen aan de enkel en voet kunnen erg beperkend zijn in het dagelijks leven; met lopen en rennen, maar ook tijdens het sporten kan dat veel problemen geven. Vaak beginnen de klachten door een verstuikte enkel of een overbelasting van de enkel of voet. Het is belangrijk dat deze klachten snel worden behandeld, voordat een verkeerd looppatroon klachten op andere plaatsen in het lichaam kan gaan geven.

enkelEnkel- en voetklachten

Het enkelgewricht bestaat uit drie botdelen: het kuitbeen, het scheenbeen en het bovenste sprongbeen. Rond de enkel ligt een gewrichtskapsel. Dit kapsel wordt verstevigd door gewrichtsbanden en pezen, die voor stabiliteit van de enkel zorgen. De voet is onder te verdelen in drie gebieden namelijk de voorvoet, middenvoet en achtervoet. De voorvoet bestaat uit middenvoetsbeentjes en de tenen, de middenvoet uit het hielbeen en onderste spronggewricht en de achtervoet uit het sprongbeen en hielbeen.

De enkel is een gewricht waarbij stabiliteit belangrijk is, omdat de enkels het volledige gewicht van het lichaam moeten dragen. Maar ook flexibiliteit is van belang, om de voeten goed te kunnen gebruiken en soepel te kunnen lopen. Enkelklachten komen voor wanneer het evenwicht tussen de stabiliteit en de flexibiliteit wordt doorbroken. Vaak betreft dit het verrekken of scheuren van de enkelbanden door een plotselinge beweging, zoals bij het verstuiken van de enkel. Bij een herhaaldelijke overbelasting van de voet kan een ontsteking van een pees of peesplaat ontstaan; plantaire fasciitis (peesplaatontsteking van de voet). Het gaat om de peesplaat die van de tenen tot aan het hiel loopt, aan de onderkant van de voet. Deze ontsteking geeft pijn onder de hiel en voet, vooral ‘s ochtends bij het opstaan. Bij deze aandoening kan bij de hiel verkalking ontstaan waar de pees zich aanhecht, er wordt dan ook wel van hielspoor gesproken.
In de enkel en voet kan ook slijtage/artrose voorkomen, dit is vaak gerelateerd aan ouderdom of ontstaat na trauma of een operatie aan de voet. De plek waar vaak als eerste ouderdomsslijtage ontstaat is bij de grote teen. Dit kan pijn en stijfheid veroorzaken, en problemen met lopen.

De aanpak van Rugcentrum Baarn

Volgens de laatste evidentie, wordt gericht onderzoek gedaan naar de oorzaak van uw enkel- en voetklachten. Waarna een persoonlijk behandelplan wordt gemaakt. Het doel van de behandeling is het verminderen van de pijn en het verbeteren van de functie (mobiliteit, bewegings- en spierfunctie). Ook bespreken we de verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en het mogelijk in stand houden van uw enkelklachten zodat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Wij hebben een goede samenwerking met Voetsula, centrum voor podotherapie, die steunzolen op maat kan maken. Bij de fysiotherapie worden verschillende behandeltechnieken gebruikt voor de voet en enkel, waaronder mobiliseren, oefeningen, massage en specifieke spiertechnieken (waaronder dry needling). Ook kunnen oefeningen meegegeven worden om thuis te doen.
Indien u een operatie aan uw enkel of voet heeft ondergaan, bent u bij Rugcentrum Baarn op de juiste plek om te revalideren en de enkel weer aan te sterken.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).