Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

chiropractie

Eerste hulp bij rugklachten

Het is veel mensen wel eens overkomen: je bukt voorover om iets op te pakken en.. AU, de pijn schiet in je onderrug. Maar het kan ook gebeuren met een draaibeweging of een hoestbui. Vervolgens doet iedere beweging zeer en verkrampen de spieren in je rug. Wat gebeurt er dan precies? En wat kun je op dat moment doen aan die rugklachten?

Bij een plotselinge pijn in de onderrug na een simpele beweging gaat het vaak om spit, dit is een verstuiking van een van de kleine gewrichten in de onderrug. Vervolgens ontstaat er zwelling rondom het gewricht en de spieren hieromheen verkrampen. Je kunt hierdoor ook scheef gaan staan. Lees hier meer over spit.

Neem vervolgens deze 4 stappen:

  1. IJs – Bij een verstuiking van de onderrug is het raadzaam om zo snel mogelijk ijs op de rug te doen. Dit verminderd de zwelling rondom het gewricht en bevorderd het herstel. Bovendien heeft het een verdovende werking tegen de pijn. Een ice pack uit de vriezer omwikkelen met een handdoek of theedoek, 15 minuten op de pijnlijke plek plaatsten, elke 1 tot 2 uur herhalen.
  2. Blijven bewegen – Het in beweging houden van de onderrug voorkomt verstijving en verbeterd de doorbloeding, wat het herstel van de rugklachten bevorderd. Hou het bij kleine bewegingen, binnen de pijngrens. Zorg dat de bewegingen afwisselend zijn. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en kleine mobiliserende oefeningen. Vermijd grote buk-, til- en draaibewegingen.
  3. Neem ook rust – Naast regelmatige kleine bewegingen is ook rust belangrijk. De rug moet herstellen van de verstuiking, en moet hierbij niet teveel belast worden. Liggen is beter voor de rug dan zitten. Probeer niet langer dan 10 minuten achter elkaar te zitten, en liever op een hoge stoel. Wissel vooral goed af tussen rust en bewegen.
  4. Bel Rugcentrum Baarn – Bij een verstuiking van de onderrug blokkeren 1 of meerdere kleine gewrichtjes in de rug, wat tot stijfheid en een verkeerd beweegpatroon leidt. Het is belangrijk om deze gewrichten weer zo snel mogelijk in beweging te brengen om het herstelproces te versnellen en om in de toekomst de kans op herhaling van deze rugklachten te voorkomen. In de acute fase kunt u hiervoor het beste terecht bij de chiropractie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).