Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Dry Needling

Dry needling in Rugcentrum Baarndry needling

Dry needling is een techniek gericht op de behandeling van spierklachten. Het helpt pijnlijke spieren op een effectieve en langdurige manier te ontspannen. Met een droge naald wordt er in een spier geprikt waardoor een spierknoop(triggerpoint) ontspant. Sinds 2007 is Dry needling een erkende behandeltechniek van de fysiotherapeut. Dry needling wordt toegepast door een fysiotherapeut of chiropractor die zich heeft gespecialiseerd in Dry needle technieken. Het wordt vaak toegepast als aanvulling op de reguliere behandeling.

Dry needling en acupunctuur

Dry needling heeft een ander principe dan Acupunctuur. Acupunctuur komt voort uit de Chinese geneeskunde en heeft zijn denkwijze gebaseerd op energiebanen van het lichaam. Dry needling gaat uit van biomechanische en fysiologische processen in ons lichaam waarbij er met een naald in het pijnlijke punt van de spier wordt geprikt (myofasciale triggerpoint). Er wordt een zogenoemde ‘’local twitch response’’ opgewekt, een korte samentrekking van de spiervezels waardoor de vicieuze cirkel van pijn en verharding in de spier wordt doorbroken. Dit met als doel dat de spier zich ontspant. Dry needling is gebaseerd op een Westers medisch principe.

Wat is een triggerpoint?

Een myofasciale triggerpoint is een verharde en gevoelige plek in een spier, welke naast lokale drukpijn ook vaak een uitstralende pijn naar een andere plek in het lichaam geeft. Denk hierbij aan uitstraling naar het hoofd, gezicht, armen, benen of bil. De pijn is in rust aanwezig, of als de betreffende spier wordt aangespannen. Langdurige triggerpoints kunnen een constante zeurende pijn geven. Naast het in stand houden van pijnklachten die deze triggerpoints geven, kunnen ze ook zorgen voor een verminderde beweeglijkheid van de bijbehorende gewrichten, spierzwakte van de desbetreffende spieren, pijn ontwijkend gedrag (je gaat anders bewegen door de pijn) en soms reacties als zweten, duizeligheid, rillerig zijn of koude handen.

Oorzaken van triggerpoints:

  • Plotseling bij een verkeerde beweging of ongeval
  • Overbelasting of blessures bij sporters
  • Stress, spanningen, depressie, onrust of oververmoeidheid
  • Langdurige overbelasting van bijv. arm, schouder, nek of eenzijdige verkeerde werkhouding
  • Het dragen van te strakke of afknellende kleding
  • Repeterende herhalende bewegingen van spiergroepen (RSI, CANS)
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gips
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of hernia

Het doel van de behandeling

De behandeling richt zich op het uitschakelen van de triggerpoints door middel van het prikken van de spier met een droge naald. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook langs de wervelkolom behandelen. Na het ontspannen van de spier wordt de behandeling vervolgd met adviezen, oefeningen en of training om te voorkomen dat de klachten terug keren.

De kosten

Het is een onderdeel van de fysiotherapie of chiropractie behandeling; er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Dry Needling wordt in Rugcentrum Baarn gedaan door Jasper Goëtjes, Tony Kreisel, Stefke van Kats en Ulla Svane.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).