Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Chiropractie

Chiropractie in Rugcentrum Baarn

DSC_0144Chiropractoren houden zich bezig met onderzoek, diagnose, behandeling en preventie van pijnlijke aandoeningen en disfunctie in het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, zenuwen, pezen en spieren). De essentie van een chiropractische behandeling is het optimaal laten functioneren van de wervelkolom en andere gewrichten. Dit wordt gedaan door middel van manipulaties van de gewrichten en spier- en bindweefsel technieken. Verder geeft uw chiropractor u specifieke oefeningen, inlichting en advies.

Uw eerste bezoek bij de chiropractor

Bij het eerste bezoek neemt uw chiropractor een volledige anamnese zoals u het kent van uw arts of specialist. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en eventuele röntgenfoto’s of MRI scans worden bekeken. Op basis van de vergaarde informatie bepaald uw chiropractor de diagnose en stelt een behandelplan op. Als uw chiropractor verder onderzoek via de huisarts nodig acht, zal dit besproken worden. Bij de eerste afspraak zal tevens de eerste behandeling plaatsvinden. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades en corrigeert deze blokkades met behulp van manipulaties of andere manuele technieken. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen geactiveerd en kan het lichaam herstellen, verder verbeterd het de beweeglijkheid en ontspant het de spieren rondom de gewrichten. Bij een manipulatie behandeling is soms een knakkend geluid te horen, dit zijn gasbelletjes die ontstaan in het gewricht. Maar er worden ook vele andere behandeltechnieken gebruikt, zoals bijvoorbeeld Dry needling.

De meeste klachten die de chiropractor behandeld betreffen:

  • Hoofdpijn, migraine, duizeligheid, whiplash, aangezichtspijn en problemen aan het kaakgewricht.
  • Nek en schouderklachten, bovenrug klachten, lage rugklachten (spit, hernia, ischias, artrose).
  • Klachten in armen en benen (tintelingen, gevoelloosheid), RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom, voetklachten.
  • Bekkenklachten/rugklachten tijdens of na de zwangerschap.
  • Klachten zoals een voorkeurshouding (bij baby’s).

Chiropractie is voor volwassenen, kinderen in alle leeftijden en baby’s.

Samenwerking chiropractie en andere disciplines

De chiropractoren bij Rugcentrum Baarn werken graag samen met artsen en specialisten in de regio. Tevens wordt er veel samengewerkt met fysiotherapie, podotherapie, sportmassage, haptotherapie en oefentherapie mensendieck.

Opleiding tot chiropractor

De studie chiropractie is een 5 jaar durende universitaire voltijds opleiding, waarna nog een stagejaar bij een gevestigde praktijk volgt. Deze opleiding is niet mogelijk in Nederland, en kan dus alleen in het buitenland gedaan worden. Veel Nederlandse studenten gaan hiervoor naar de Anglo-European College of Chiropractic (AECC), in Bournemouth, Engeland.
Een deel van de opleiding tot chiropractor is vergelijkbaar met de studie geneeskunde in Nederland. En in Denemarken en Zwitserland volgen de chiropractie studenten hun colleges de eerste jaren samen met geneeskunde studenten.

De chiropractoren van Rugcentrum Baarn zijn afgestudeerd aan de AECC.

Chiropractie: registratie en vergoeding

Chiropractie hoort bij de eerstelijnsgezondheidszorg, wat wil zeggen dat geen verwijzing van de huisarts nodig is en dat chiropractoren zelfstandig kunnen onderzoeken en behandelen. De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden chiropractie vanuit de aanvullende verzekering. Hierin geldt: dit gaat niet van het eigen risico af. Afhankelijk van uw verzekering wordt de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk voor meer informatie over vergoedingen van chiropractie bij ‘prijzen en vergoedingen‘.

Beroepsvereniging van chiropractoren

Omdat er in Nederland geen opleiding chiropractie is, is er geen titelbescherming voor dit beroep. Iedereen kan zich in principe “Chiropractor” noemen. In Nederland zijn er meerdere voorbeelden van mensen die zich onterecht “chiropractor” noemen. Alle chiropractoren geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) zijn universitair geschoold. Alle leden van de beroepsvereniging Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) zijn geregistreerd bij de SCN.
Bij een Chiropractor die aangesloten is bij de SCN en NCA heeft u een juist opgeleide chiropractor, die daarnaast jaarlijks 30 uur bijscholing moet volgen. Verder kent men strenge praktijkinrichtingseisen met betrekking tot professionaliteit, hygiëne, privacy, veiligheid en patiëntcomfort.

Voor meer informatie over chiropractie kunt u geheel vrijblijvend een gratis telefonisch informatiegesprek aanvragen met één van onze chiropractoren.

De Chiropractoren: Keld Sølvsteen, Stefke van Kats en Ulla Svane zijn allen lid van de NCA, geregistreerd bij de SCN en in bezit van een AGB code.

Maak nu een afspraak bij de chiropractie

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).