Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een aandoening die wordt veroorzaakt door een beknelling van een zenuw (de nervus carpaal tunnelmedianus) in de pols. Ter hoogte van de binnenzijde van de pols, daar waar de onderarm overgaat in de hand loopt deze zenuw door een tunnel: de carpale tunnel. Deze tunnel wordt gevormd door polsbotjes en een stevige pees die tussen de pink- en duimmuis is gespannen. In de carpale tunnel lopen allerlei bloedvaten, pezen en de bovenstaande beschreven zenuw. Deze zenuw verzorgt onder andere het gevoel van pijn, warmte, kou en druk in een groot deel van de handpalm en in een aantal vingers.

Symptomen van CTS

De symptomen van carpaal tunnel syndroom kunnen zijn:

–          Pijn, prikkelingen of een gevoel van doofheid in de palm van uw hand en in duim- wijs- en middelvinger
–          In de nacht wakker worden van deze prikkelingen
–          Stijfheid van hand of pols in de ochtend
–          Pijnklachten in de nek, schouders, elleboog, onderarm of pols
–          Krachtsverlies in de hand
–          Verergering van de klachten na (intensief) gebruik van de hand
–          Vaak beginnen de klachten in één hand, maar de andere hand kan ook klachten gaan geven

Oorzaken van CTS

De oorzaak voor het ontstaan van dit klachtenpatroon kan verschillend zijn:

–          Overbelasting van de pols
–          Gebroken polsbotjes
–          Hormonale verandering, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of de menopauze
–          Verstoorde vochthuishouding
–          Slijtage/artrose
–          Reuma

Onderzoek en behandeling bij carpaal tunnel syndroom

De zenuw die bekneld raakt in de carpale tunnel begint in de nek en loopt vervolgens via de hals, borst, bovenarm, elleboog en onderarm naar de hand toe. Naast de beknelling in de tunnel, kan het zo zijn dat de zenuw ook op een andere plaats langs de afgelegde weg bekneld raakt. Door deze eerdere beknelling raakt de zenuw geïrriteerd en functioneert de zenuw al niet meer goed. Een lichte beknelling die dan bijvoorbeeld in de carpale tunnel plaats vind leidt dan eerder tot bovengenoemde symptomen.

Tijdens het onderzoek en de behandeling zal de route die de zenuw maakt gecontroleerd worden op eventuele beknellingen en hierna behandeld worden. Als er een bewegingsblokkade in de nek of bovenrug zit kan dit door de chiropractie verholpen worden. Daarnaast wordt er gekeken naar uw houding door de fysiotherapie, omdat een verkeerde houding kan leiden tot een zenuwbeknelling. Het doen van oefeningen om uw houding te verbeteren, kan het risico op carpaal tunnel syndroom verminderen. In sommige gevallen van CTS is een operatie nodig, waarbij meer ruimte gecreëerd wordt in de carpale tunnel, zodat de zenuwdoorstroming verbeterd.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).