Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Bovenrug klachten

Behandeling van bovenrug klachten in Rugcentrum Baarn

bovenrug oefeningEr zijn veel oorzaken die geleidelijk kunnen bijdragen aan bovenrug klachten.  Zoals een slechte houding, langdurig autorijden of het herhaaldelijk belasten van de arm- en nekspieren tijdens tillen, dragen, duwen en trekken. Dit kan leiden tot een verstijving en overbelasting van de gewrichten en spieren in de bovenrug. Zelfs slechte slaapgewoontes en onvoldoende nek ondersteuning in bed kunnen bijdragen tot deze klachten. Er kan ook sprake zijn van een plotselinge overbelasting, vertillen of een verkeerde beweging zijn hier voorbeelden van.

Bovenrug klachten

De bovenrug wordt ook wel de borstwervelkolom of thoracale wervelkolom genoemd en bestaat uit 12 wervels. Aan beide kanten van deze wervels zitten ribben, die naar de voorkant van het lichaam gaan en daar vast zitten aan het borstbeen. In dit gedeelte van de wervelkolom is er relatief weinig beweging mogelijk als het vergeleken zou worden met bijvoorbeeld de lage rug en de nek. De ribben zorgen namelijk voor stabiliteit in deze regio en bescherming van de organen.

Bij problemen in de bovenrug is de pijn vaak te voelen tussen de schouderbladen en ook bij de overgang naar de nek, waar mensen dan een zogenaamde ‘bochel’ kunnen ontwikkelen. Blokkades in de gewrichten en spierspanning in dit gebied kan ook leiden tot pijn, tintelingen of een verdoofd gevoel in de (boven)armen of borstkas. Hierbij kunnen ook hoesten/niezen en diep ademen pijnlijk zijn.

De aanpak van Rugcentrum Baarn

Bij bovenrug klachten is een uitgebreid onderzoek van de wervelkolom en omliggende spieren de eerste stap. Hiervoor bent u bij de chiropractie van Rugcentrum Baarn op de juiste plek. Als er blokkades aanwezig zijn in de bovenrug, kan de chiropractor dit behandelen met onder andere lichte druktechnieken.

Vervolgens is het belangrijk dat de spanning in de bovenrug zich niet opnieuw kan opbouwen. Hiervoor moet gekeken worden naar de houding en dagelijkse bewegingen/handelingen. Bij de fysiotherapie wordt dit uitgebreid aangepakt, waarbij ook veel aandacht is voor de werkhouding. Ook het versterken van de spieren van de bovenrug en schouders wordt onder begeleiding van de fysiotherapeuten gedaan.

Rugcentrum Baarn is aangesloten bij het Rug-Netwerk, een kwaliteitsnetwerk voor rugklachten, lees hier meer over dit netwerk.

Maak nu een afspraak

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).