Al 25 jaar een vertrouwd adres in Baarn en omstreken

ma-di-do: 08.00-21.00
wo-vr: 08.00-16.00
Plataanlaan 5
3741 WE Baarn

Artrose/Slijtage

Artrose/Slijtage van de gewrichten

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat, een andere term die hiervoor gebruikt wordt is: slijtage. Het is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat; het wordt dunner en zachter. Dit leidt uiteindelijk tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich in de loop van de tijd aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Ook kunnen zenuwen bekneld raken; dit kan pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies veroorzaken. U kunt zich voorstellen dat het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de osteofyten kunnen zorgen voor pijn. Artrose kan gepaard gaan met ontstekingen. Dan vormt zich vocht in het gewricht door de (steriele) ontsteking. Het gewricht wordt dan warm, dik en stijf.

Het proces van artrose/slijtage

Voorheen werd gedacht dat artrose een proces van alleen het verminderen van kraakbeen was, terwijl we nu weten dat het juist een aandoening van het hele gewricht is. En dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. De aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben het. Echter, niet iedereen die artrose/slijtage heeft ondervind hiervan problemen. Het is een natuurlijk proces, wat bij iedereen uiteindelijk plaatsvind. En ook de mate van slijtage zegt niet altijd iets over de hoeveelheid klachten. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering, dat is niet altijd juist. Artrose komt ook voor bij mensen van onder de 60 jaar. Er zijn hierbij meerdere factoren die invloed hebben op het krijgen van artrose. Erfelijkheid, veroudering, geslacht, overgewicht, langdurige overbelasting (denk aan bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk) of een zware of oude blessure/operatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose.

Symptomen bij artrose

De symptomen die u ervaart kunnen onder andere zijn: pijn, stijfheid, start-stijfheid (stijfheid na een tijdje zitten of liggen), crepitaties (het langs elkaar schuren van de botten) of soms zwelling. Door beknelling van een zenuw kan ook uitstralende pijn of tintelingen ontstaan naar armen of benen. Doordat bewegen moeilijker gaat, kan het zijn dat u minder gaat bewegen. De spieren rondom het gewricht kunnen minder sterk worden, waardoor het gewricht zijn stevigheid en stabiliteit kan verliezen. Omdat de spieren minder kracht hebben, worden de pezen en het gewrichtskapsel overbelast. Misschien bent u geneigd uw gewrichten te ontlasten en beweging te vermijden omdat u artrose heeft. Bijvoorbeeld vanwege pijn of omdat u bang bent dat de artrose erger wordt. Het tegenovergestelde is waar. Verantwoord bewegen (bij voorkeur onder begeleiding van de fysiotherapeut) versterkt de spieren en pezen rondom uw gewrichten. Sterkere spieren en pezen zorgen voor betere ondersteuning en schokdemping van uw gewrichten. Tevens mag het trainen van het uithoudingsvermogen (de conditie) en de balans niet ontbreken.

Aanpak van Rugcentrum Baarn bij artrose

In Rugcentrum Baarn kunt u terecht voor begeleiding bij artrose in de nek, rug, schouder, heup, knie of enkel. Na een intake en onderzoek, stelt de fysiotherapeut en/of chiropractor een behandelplan met u op. Deze bestaat grof gezegd uit 3 stappen: Behandelen, Stabiliseren/Optimaliseren en Preventie. De slijtage in de gewrichten zal met de behandeling niet afnemen, maar het vergroten van de beweeglijkheid en versterken van omliggende spieren zorgt vaak voor vermindering van pijn/stijfheid en kan verergering van de slijtage voorkomen.
Bij ernstige artrose kan een operatie nodig zijn. In dat geval krijgt u een kunstheup of –knie. De fysiotherapie kan u helpen voor en na de operatie. Vóór de operatie helpt hij u om uw conditie te verbeteren zodat u sneller herstelt na de operatie. Na de operatie zal de fysiotherapeut in de eerste fase bij u aan huis komen en later komt u naar de praktijk om daar verder te revalideren.

Ook preventie van artrose is in Rugcentrum Baarn een belangrijk speerpunt: door in beweging te blijven/te blijven sporten en de rug regelmatig na te laten kijken door de chiropractie kunt u de kans op slijtage aanzienlijk verminderen en ondervind u minder klachten van deze aandoening.

Heeft u artrose of wilt u dit voorkomen?

klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).