Plataanlaan 5, 3741 WE Baarn | ma-di-do 08.00 - 21.00 uur, wo-vr 08.00 - 16.00 uur | +31 (0) 35 54 11 346
Maak een afspraak

Behandeling van spit in Rugcentrum Baarn

 

Spit : ‘acute en heftige pijn in de onderrug, vaak met een scheefstand en bewegingsbeperking als gevolg’. Spit komt het meest voor bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. Soms is er een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld met zwaar tillen, maar net zo vaak voelt men bij een alledaagse beweging iets “verschuiven” in de onderrug. Bij spit komt de pijn plotseling of binnen een half uur nadat men “iets” in de rug voelde. Het gevolg is scheefstand en kramp van de rugspieren.

 

 

De oorzaak van spit

 

De echte oorzaak van spit is een verstuiking van een van de kleine gewrichten in de rug. Deze gewrichten worden de facetgewrichten genoemd en zijn ongeveer 8mm in diameter. Zoals bij elk verstuiking ontstaat er zwelling in het gewricht. De zenuwbanen naar de bil en het been lopen dicht bij de facetgewrichten in de onderrug en de zwelling kan dus op de zenuwen drukken. Het lichaam doet er alles aan om de zenuwbanen vrij te houden; vandaar de scheefstand. Zit de spit en de zwelling links, dan staat men scheef neer rechts en vica versa om zo de zenuw voldoende ruimte te geven ondanks de zwelling. De Facetgewricht is klein en zit diep, dus de zwelling is niet te zien met de blote oog.

 

Bij een acute hernia staat men ook vaak scheef, maar dat is een ander klinisch beeld; uw chiropractor kan het verschil bepalen tussen een hernia en spit.

 

 

Wat kunt u zelf doen bij acute rugklachten zoals spit?

 

  • Help de zwelling te verminderen door een cold-pack uit de vriezer te nemen en die op de pijnlijke plek te plaatsen. Altijd kleding of een theedoek /handdoek tussen het ijs en uw huid. Na 15 minuten weer verwijderen. Dit kan elke 1 tot 2 uur herhaald worden.
  • Blijf bewegen. Op de rug liggen met de knieën gebogen voelt meestal fijn. Toch is het belangrijk om regelmatig een klein stukje te lopen.
  • Pijnstillers: U kunt pijnstillers, bij voorkeur niet paracetamol, van drogist of apotheek gebruiken. Recente studies concluderen dat paracetamol niet helpt bij rugpijn. Wenst u sterke pijnstillers: raadpleeg uw huisarts.

 

Niet doen bij spit

Vaak ligt de focus op de verkrampte rugspieren en wordt warmte aangeraden. De spierkramp is echter een reactie op de verstuiking. Warmte op een verstuiking verergert het probleem.

 

 

Wat kan Rugcentrum Baarn voor u doen bij spit?

 

De NCA chiropractoren bij Rugcentrum Baarn kunnen u helpen bij spit: Het onderliggende probleem van spit is altijd een disfunctie. In de loop der tijd zijn er blokkades in uw wervelkolom ontstaan. Deze blokkades zijn vaak pijnloos en veroorzaken compensaties van andere wervels die dan verkeerd gaan bewegen. Hierdoor worden sommige gewrichten zodanig overbelast dat die bij een alledaagse beweging gaan verstuiken. Uw chiropractor kan verlichting geven in de acute fase van spit, en later blokkades lokaliseren en corrigeren. Voor een blijvend resultaat is het belangrijk om onder andere de diepe rugspieren sterker te maken, hiervoor werken chiropractoren en fysiotherapeuten bij Rugcentrum Baarn samen. Om herhaling van spit te voorkomen adviseren we fysiofitness en regelmatig controle van uw wervelkolom bij uw chiropractor. Zie beter in 3 stappen.

‘’Aandacht voor de patiënt, professionele behandeling, klantvriendelijke benadering. De chiropractie behandeling geeft preventief en structureel een goed gevoel in het lichaam. De sportmassage is een zeer uitgebreide behandeling van de gehele rug, zeer intensief en krachtig.‘’

G. Terwijn

59 jaar

‘’Mijn ervaring met de Chiropractie Baarn is zeer goed. Ik vind dat je goed professioneel geholpen wordt. De sfeer vind ik ook leuk. De avond openingstijden zijn ook prettig.‘’

R

39 jaar

‘’We worden altijd prettig geholpen, en komen hier al jaren. De behandelingen helpen goed.‘’

N Vermeulen

62 jaar

‘’Goede behandelingen, zo nodig snel plek voor een behandeling (op korte termijn).‘’

Henk V

64 jaar

‘’Revalidatie na een standcorrectie van mijn linker been. Niek begeleidt mij en doet dit zeer professioneel. Hij werkt duidelijk met een plan en elke week merk ik dat er vooruitgang is.‘’

Sascha Vrebalor

59 jaar

‘’Word hier bijzonder prettig geholpen. Aardige staff en zeer vakkundige chiropractoren. In geval van urgentie, afspraak tussendoor altijd mogelijk.‘’

Lia Sevenstern-Potter

65 jaar

‘’Ik word altijd erg fijn geholpen. Erg aardig. En goede oefeningen.‘’

Sarah van de Kamp

22 jaar

‘’Met rugklachten bij Stefke gekomen. Na enkele behandelingen ging het weer goed. Daarna elke kwartaal voor een “onderhoudsbeurt”. Zeer tevreden.‘’

G. van Gestel

67 jaar

Maak een afspraak
8,9
Onze klanten geven ons een gemiddeld cijfer van 8,9