Plataanlaan 5, 3741 WE Baarn | ma-di-do 08.00 - 21.00 uur, wo-vr 08.00 - 16.00 uur | +31 (0) 35 54 11 346
Maak een afspraak

Behandeling van hernia van de onderrug

 

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf (het zachte ‘kussentje’ tussen de wervels). De tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern die word omringd door een sterk netwerk van kraakbeen. Wanneer het kraakbeen beschadigd, kan de gelei uitstulpen en een zenuw irriteren of beknellen. Hernia klachten worden vaak gekenmerkt door pijn en verkramping van de spieren, met mogelijk een scheefstand van de rug, en door uitstralingsklachten naar de benen. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen of een verdoofd gevoel, spierzwakte, en in ernstige gevallen zelfs tot controleverlies over de blaas.

 

 

Oorzaken van een hernia

 

De oorzaak van een hernia kan erg plotseling zijn; bij een verkeerde draaiing , zware belasting of harde val. Vaak ontstaat het echter geleidelijk aan, door een langzame beschadiging van de tussenwervelschijf. Mogelijke oorzaken in dit laatste geval zijn: een slechte houding, herhaaldelijk overbelasten of een zwakke rug. Vooral langdurig zitten kan op de lange termijn leiden tot rugklachten en uiteindelijk tot een hernia.

 

Een hernia is niet altijd even groot of ernstig, en de klachten kunnen erg uiteenlopend zijn. Bij een kleine hernia zijn vooral de rugklachten duidelijk aanwezig, met maar weinig of zelfs geen uitstralingsklachten. Als de uitstulping iets groter is, is de druk op de zenuw ook groter. Dit kan voor meer klachten in het been zorgen, in de vorm van tintelingen, een verminderde reflex of uitval van spieren (zoals de bekende klapvoet). Als het een zware hernia is kunnen de rugklachten soms verdwijnen, en de problemen in het been verergeren. In dit laatste geval is vaak een verwijzing naar een arts nodig en mogelijk een operatie.

 

 

Wat kunt u zelf doen bij hernia klachten?

 

Probeer zitten zo veel mogelijk te vermijden bij hernia klachten. Zitten verhoogd de druk op de tussenwervelschijven en kan zo de klachten verergeren. Als u gaat zitten, doe dit niet langer dan 10 minuten achter elkaar en zoek een hoge stoel, waarbij de rug niet teveel inzakt. Dus vermijd een diepe en zachte bank en pak bij voorkeur een hoge stoel of kruk. Ook kunt u een kussentje in de onderrug plaatsen, of een wigkussen gebruiken (om de achterkant van het zitvlak van de stoel iets te verhogen).

 

Houd de rug in beweging om het herstelproces te bevorderen. Regelmatig even een klein stukje wandelen of kleine bewegingen maken met de rug is hierbij vaak al voldoende. Maar let wel op dat de uitstralingsklachten hierbij niet verergeren.

 

Neem ook voldoende rust bij hernia klachten, aangezien te veel belasting van de rug het herstel kan vertragen. Ga regelmatig even liggen op de rug met de knieën gebogen, of op de zij met de knieën opgetrokken.

 

 

Wat kan Rugcentrum Baarn doen bij hernia klachten?

 

Bij rug- of nekklachten met uitstralingsklachten is een uitgebreid onderzoek de eerste stap. Hiervoor bent u bij de chiropractie aan het juiste adres. Hier wordt de diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld. In de behandeling van hernia klachten heeft de chiropractie als doel de beweeglijkheid van de gewrichten van de wervelkolom te verbeteren en hierdoor de beknelling van de geïrriteerde zenuw te verminderen. Hiervoor hebben de chiropractoren speciale behandeltafels om tractie op de onderrug uit te oefenen. Verder worden blokkades die ontstaan zijn door een aangepast beweegpatroon opgelost, met behulp van manuele handelingen. Mocht uit het onderzoek blijken dat er een zware hernia aanwezig is, dan verwijzen we u in de meeste gevallen terug naar uw huisarts.

 

Speciale oefeningen voor thuis (McKenzie oefeningen) kunnen meegegeven worden door de fysiotherapie, om de klachten te verminderen.

 

Zodra de meest heftige pijnklachten verminderd zijn, is het belangrijk om te beginnen met het stabiliseren van de wervelkolom. Dit wordt gedaan door de fysiotherapie, met behulp van kleine oefeningen voor het spierkorset.

 

Zodra de klachten verdwenen zijn, is onderhoud van de wervelkolom essentieel, om herhaling te voorkomen. Regelmatige controle bij de chiropractor en sporten worden aangeraden. (zie ‘beter in 3 stappen’).

‘’Aandacht voor de patiënt, professionele behandeling, klantvriendelijke benadering. De chiropractie behandeling geeft preventief en structureel een goed gevoel in het lichaam. De sportmassage is een zeer uitgebreide behandeling van de gehele rug, zeer intensief en krachtig.‘’

G. Terwijn

59 jaar

‘’Mijn ervaring met de Chiropractie Baarn is zeer goed. Ik vind dat je goed professioneel geholpen wordt. De sfeer vind ik ook leuk. De avond openingstijden zijn ook prettig.‘’

R

39 jaar

‘’We worden altijd prettig geholpen, en komen hier al jaren. De behandelingen helpen goed.‘’

N Vermeulen

62 jaar

‘’Goede behandelingen, zo nodig snel plek voor een behandeling (op korte termijn).‘’

Henk V

64 jaar

‘’Revalidatie na een standcorrectie van mijn linker been. Niek begeleidt mij en doet dit zeer professioneel. Hij werkt duidelijk met een plan en elke week merk ik dat er vooruitgang is.‘’

Sascha Vrebalor

59 jaar

‘’Word hier bijzonder prettig geholpen. Aardige staff en zeer vakkundige chiropractoren. In geval van urgentie, afspraak tussendoor altijd mogelijk.‘’

Lia Sevenstern-Potter

65 jaar

‘’Ik word altijd erg fijn geholpen. Erg aardig. En goede oefeningen.‘’

Sarah van de Kamp

22 jaar

‘’Met rugklachten bij Stefke gekomen. Na enkele behandelingen ging het weer goed. Daarna elke kwartaal voor een “onderhoudsbeurt”. Zeer tevreden.‘’

G. van Gestel

67 jaar

Maak een afspraak
8,9
Onze klanten geven ons een gemiddeld cijfer van 8,9